Munkabalesetek, 2. rész

A munkáltató legfontosabb kötelezettsége a biztonságos és egészséget nem veszélyetető munkavégzés feltételeinek biztosítása.

Figyelmetlenségből származó, kisebb sérülésekkel járó munkabalesetek miatt napi szinten keresik fel a Veszprém Megyek Csolnoky Ferenc Kórház traumatológiáját, de ezek járóbeteg ellátás keretében elláthatók, nem igényelnek nagyobb beavatkozást - tudtuk meg dr. Szoboszlai Andrástól. A veszprémi Csolnoky Ferenc Megyei Kórház traumatológiai osztályának szakorvosa elmondta, a munkahelyi balesetek körében vezető helyet foglal el az építőipar, de figyelmetlenségek miatt az élelmiszeriparban is előfordulnak sérülések, illetve az asztalosok adnak még gyakran munkát az orvosoknak.

A gyógyulás sok tényezős. Függhet attól, hogy melyik testrészt érinti a sérülés, függ a sérülés fokától, vagy attól, hogy a munkabaleset tiszta környezetben, tiszta eszközzel történt e, vagy fennáll a fertőzés veszélye, amely miatt szövődmény is kialakulhat. Mindezek nagyban befolyásolhatják a gyógyulási időt, illetve azt, hogy lesz e maradandó sérülés vagy sem.

A munkáltató legfontosabb kötelezettsége a biztonságos és egészséget nem veszélyetető munkavégzés feltételeinek biztosítása, ennek érdekében különféle intézkedéseket, vagy épp technológiai változtatásokat is végre kell hajtani. A megelőzés egyik eszköze a kockázatértékelés lehet, amelyek például egy építkezés esetében már a tervezés során, a munkálatok megkezdése előtt el kell készíteni.

A kockázatértékelést munkabiztonság és munka egészségügyi szakembereknek kell elkészíteni, és teljes tartamát meg kell ismertetni a munkavállalókkal. A munkáltatónak a kockázatértékelés alapján kell kidolgoznia azt az oktatási anyagot, amit átad a dolgozóinak, részletezve hogy milyen veszélyek vannak a munkahelyen, azok ellen miként kell védekezni - ismertette Nagy Zoltán munkavédelmi tanácsadó. A munkavállalónak fontos érdeke, hogy ezeket az ismereteket megszerezze, mert csak így tudja betartani a rá vonatkozó szabályokat, illetve megkövetelni a munkáltatótól az általa így már ismert védelmi intézkedéseket.

A munkavédelmi előírások betartása ellenére bekövetkezhet munkabaleset, egészségkárosodás, vagy foglalkozási megbetegedés. Ha megtörtént a baj, a legfontosabb, az azonnali elsősegélynyújtás és a gyors orvosi ellátás biztosítása munkavállaló számára.

A munkavállalónak kötelezettsége, hogy együtt működjön a vizsgálatok, illetve a terápiák során, ha ezt nem teszi, ő is felelős lesz a lassabb gyógyulás miatt, vagy ha maradandó károsodást szenved. Természetesen a balesetet a munkáltatónak minél előbb ki kell vizsgáltatnia, ezt célszerű munkavédelmi szakemberekkel, és munka egészségügyi szakemberek bevonásával elvégezni. A vizsgálat alapján a munkáltatónak megelőző intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy hasonló eset többet ne forduljon elő. A súlyos munkabaleseteket azonnal jelenteni kell a munkavédelmi hatóság felé, a bejelentést mindig az illetékes kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervénél kell megtenni.

A munkáltató számára a munkabaleset már önmagában komoly kár, ha felelős is, akkor kártérítési kötelezettsége is keletkezhet. A hatóság az általa végzett eljárás alapján kötelezheti a hiányosságok kiküszöbölésére, de bírságot is szabhat ki, melynek összege 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjed. Súlyos esetben a felelősök ellen eljárás indulhat, ami akár letöltendő börtönbüntetéssel is zárulhat.

A munkavédelmi hatóság által kiszabott bírság nem öncélú. A munkavédelmi szabályokat megszegők versenyelőnyt szereznek a többiekkel szemben, a bírság valójában ennek a versenyelőnynek a csökkentését, megszüntetését célozná, illetve megpróbálja elrettenteni a munkáltatót a hasonló szabálytalanságoktól.

A munkahelyi körülmények javításával, a veszélyek felmérésével, elhárításával, a munkavédelmi szabályok betartásával és betartatásával a munkáltatók és munkavállalók egyaránt sokat tehetnek azért, hogy ne legyenek súlyos munkabalesetek, minél kevesebben sérüljenek meg a munkahelyükön, hiszen minden dolgozót épségben, egészségben várnak haza. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az egészség a legnagyobb kincsünk és mindennél többet ér. Ezért is vigyázzunk mind a magunk és mind pedig munkatársaink testi épségére.