Munkavédelmi ellenőrzés, 2. rész

Az általunk megkeresett munkavédelmi felügyelők egy építőanyag kereskedésben folytatják munkájukat.

A hatóság szakembereinek jogában áll az esetlegesen feltárt hiányosságok kapcsán a munkáltatót kötelezni határidővel a hiányosságok megszüntetésére, vagy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírások súlyos megszegésével foglalkoztatott munkavállalót a munkavégzéstől eltiltani. Bizonyos esetben elrendelhetik a veszélyes tevékenység illetve üzem üzemrész működésének a munkaeszköz, egyéni védőeszköz veszélyes anyag használatának felfüggesztését is.

Az építőanyag kereskedésben is számos veszély leselkedhet a munkavállalóra, különösen az anyagmozgatások, rakodások, áru érkezések pakolása során. A biztonság közös ügyünk, vallják az itt dolgozók, e szemléletnek is köszönhető az, hogy forgatásunk napján volt a 4872. olyan nap 2001 óta, amely balesetmentesen telt a kereskedésben.

Telepünkön a legveszélyesebb az áruszállító járművek mozgása, saját gépparkunkban lévő targoncák üzemeltetése, de a szabászgépünkre is oda kell figyelni - mondta Vass András, a Saint-Gobain Építőanyag Kereskedelmi Zrt. telepvezetője. Az itt dolgozók munkavédelmi oktatását egy külsős cég végzi egy megadott tematika alapján a kereskedelemre, a gépmozgásra, a szabályaszatra és a teljes folyamatra vonatkozóan..

Mindkét munkavédelmi ellenőrzés előre tervezett volt - mondja a felügyelőség vezető. Megjegyezte, figyelemmel vannak a bekövetkezett munkabalesetekre, épp úgy mint az éves ellenőrzési irányelvekre is. Veszélyes tevékenységet végző munkahely esetében lehetőség szerint gyakrabban ellenőriznek, hiszen itt nagyobb a lehetősége súlyos munkabaleset, foglalkozási megbetegedés bekövetkezésének.

A biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munka körülmény minden minden dolgozó alaptörvényben biztosított joga, ezért a hatóság is fontosnak tartja, hogy a munkaadók mindent tegyenek meg a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért. A munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések elkerülhetők, számuk jelentősen csökkenthetők. Ehhez azonban feltétlenül szükség van a munka világában szereplők fokozott együttműködésére, a vonatkozó munkavédelmi normák betartására. A munkavédelmi ellenőrzések során a hatóság szakemberei is kiemelt figyelmet fordítanak a preventív munkára, hogy figyelmeztessék a munkáltatókat a biztonságos körülmények biztosítására, a munkabalesetek megelőzésének fontosságára, hiszen a baj gyorsan megvan.