Munkaegészségügy, 2. rész

Több mint 20 éve üzemorvos és jól felszerelt rendelő szolgáltatja a munka egészségügyi hátteret a Balluff veszprémi gyáregységében.

Az orvosi rendelőt heti három alkalommal bármelyik műszak igénybe veheti. Új munkavállaló felvételekor minden esetben megtörténik az egészségügyi beléptetés is, amely során alkalmassági vizsgálatot, és minden a munkavégzéshez általános felmérést elvégeznek.

Az üzemorvos arra is felkészült, ha bárkinél olyan egészségügyi probléma - jellemzően egyéni okból - merül fel, ami miatt a munkáját már nem tudja megfelelő módon ellátni, ebben az esetben egy kivizsgálást követően, az eredményektől függően a cégen belül egy másik munkakört ajánlanak fel számára, amit egészségügyi kontroll mellett nyugodtan végezhet.

Minden munkakörhöz megvan a megfelelő vizsgálati módszer, illetve metodika. Például, ha a dolgozó zajban dolgozik, akkor az általános fizikai vizsgálat mellett hallásvizsgálatot, ha forraszt, ragaszt, vagy gyantáz, légzésfunkciós vizsgálatot is végzünk. Az időszakos ellenőrzéseket 50 éves kor alatt 2 évente végezzük el, azonban egyes munkakörök esetében évente, ahogy az 50 évnél idősebbeknél is - ismertette dr Nagy Zsuzsanna üzemorvos.

Ergonómiailag egy állítható széket biztosít a munkaadó,lábtámasszal. A munkaasztal jól kialakított, a dolgozó könnyen hozzáfér, ilyen egy jól kialakított munkahely - állapította meg dr. Madarász Gyula munkavédelmi főosztályvezető. Szerinte fontos, hogy már a gyárak tervezésénél, üzembe helyezésénél a szakemberek lássák azokat a potenciális problémákat, veszélyforrásokat, amelyek a termelés során előfordulhatnak. Fel kell ismerni a veszélyeket, az ezekből származó kockázatot és megoldási javaslatot kell tenni annak érdekében, hogy a munkavállaló optimális körülmények között dolgozhasson.

A munkaegészségügy szerepe napjainkban egyre jobban növekszik. Könnyű belátni, hogy Magyarországon is megváltozott az ipar szerkezete. A régi nehézipari üzemek helyett ma már főleg összeszerelő típusú munkahelyek vannak, ahol nap mint nap számos munkaegészségügyi kockázattal kell szembenézni. - Általában azt tapasztaljuk, hogy a nagyobb üzemekben jó szakembereket foglalkoztatnak, több energiát fordítanak ezekre a kérdésekre, ami egyébként a termelés szempontjából is meghatározó - hangoztatta a szakember. A kisvállalkozásoknál általában a tőke szegénység miatt sok mindent elhanyagolnak, hiszen a munkavédelem is pénzbe kerül.

A biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörülményekhez minden dolgozónak joga van, hiszen minden munkavállalót épségben, egészségben várnak haza. A munkahely nagy mértékben befolyásolja egészségünket és jóllétünket. A munkahelyen befolyásolt egészségtudat az élet más színterein is hatni fog.