Munkaegészségügy, 1. rész

Fontos feladatunk az egészség megőrzése nemcsak a magánéletben hanem a munkahelyen is.

Az egészség legfontosabb értékünk. A felfokozott élettempó, a helytelen életmód, az egészséget elhanyagoló szemlélet, a megnövekedett pszichés terhelés, valamint a munkahelyen tartósan jelenlévő káros hatások hosszabb távon a teljesítmény csökkenéséhez vezethetnek a munkahelyen és a magánéletünkben. Fontos feladatunk ezért az egészség megőrzése nemcsak a magánéletben hanem a munkahelyen is.

A munkavédelem a munkáltató jogszabályokban meghatározott kötelezettsége az egészséges és biztonságos munkavégzés megteremtése érdekében.

A világ egyik vezető elektronikai vállalatcsoportja különösen a szenzortechnika területén vívott ki vezető helyet. Több mint fél évszázados tapasztalatával az érzékelők területén ma egyike a legversenyképesebb vállalatoknak.

A jó minőségű termékek előállításához szükséges a technológiai feltételek mellett a megfelelő munkakörülmények, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása is. A vállalat életében a munkaegészségügy már a kezdetektől fogva fontos szerepet játszik. Nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, például már az alapítás óta tilos dohányozni a veszprémi gyáregység területén.

Kapunk kívül egy kis zónában lehet dohányozni a munkatársaknak - mondta el Ötvös Tamás, a Balluff Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, ezt a helyet csak szünetekben, valamint a munkaidő előtt és után tudják igénybe venni. - Emellett maximálisan törekszünk a tisztaságra például az éttermi, a szociális helyiségekben - jegyezte meg. Egy belső auditálási rendszer működik a gyárban, aminek keretein belül nemcsak a terméket, technológiát figyelik, hanem a munkakörnyezeteket is, továbbá várják a dolgozók visszajelzéseit.

A gyártás során alkalmazott különféle technológiák egy része olyan anyagokat, alkatrészeket használ, amelyek szennyezéseket, károsodásokat okozhatnak a dolgozóknak, ezért ezek megelőzésére napi szinten nagy hangsúlyt fektetnek. A fémmegmunkálási csarnokban például a gyantázás, forrasztás során keletkezett gőzöket légtéri mérésekkel, a zajkibocsátást pedig környezeti monitorozással ellenőrzik.

Minden hónapban tartunk egy bejárást egy adott munkaterületet kiválasztva a munkavédelmi megbízottal, üzemorvossal, valamint a munkavédelmi képviselővel a munkakörülményeket ellenőrizése érdekében - árulta el Németh Balázs, munkavédelmi szakmérnök. Ha szükséges megelőző és jobbító intézkedéseket határozunk meg. Fontos szerepet játszik a cég életében a munkabiztonság, a gépeket megfelelő védőburkolattal látjuk el, hogy a dolgozókat ne veszélyeztesse, illetve egyéni védőeszközöket biztosítunk.

A vállalatnál kötelező munkavédelmi oktatáson is részt kell venni, de rendszeresen ellenőrzik azt is, hogy a munkavállalók betartják e a védelmüket szolgáló jogszabályokat és előírásokat. A veszélyek felmérésével, elhárításával a munkavédelmi szabályok betartásával a dolgozók is sokat tehetnek azért, hogy ne legyenek balesetek és senkinél ne lépjen fel egészségkárosodás.

A dolgozókat rendszeresen értesítik, hogy kinek kell részt vennie szűrővizsgálaton, ahol hallás-, látásvizsgálat történik, légzésfunkciót néznek, vérnyomást ellenőriznek - sorolta Kész Tamásné, alkalmazott.