A munkavédelmi oktatásról, 2. rész

A munkavédelemmel kapcsolatos helyes magatartási szabályokat már az oktatási intézményekben el kell sajátítani.

Iskolás korban kell megtanulni az egészséges és a biztonságos munkavégzés szabályait, hogy ezen ismeretek birtokában felkészültnek érezzük magunkat a munkavállalásra. Különösen igaz ez a szakképző és szakmunkás iskolákra.

A Medgyaszay István Szakképző Iskola és Gimnáziumban húsz éve képeznek ácsokat, tetőfedőket, bádogosokat és építményszigetelőket. Munkavédelmi szempontból kritikus szakma valamennyi, fegyelmezettséget, koncentrációt és pontosságot követelnek. A gyakorlati képzések során a tanulóknak a komoly kockázatokat jelentő feladatokat kell biztonságosan megoldaniuk.

Amikor a szülő az iskolába adja a gyerekét, akkor gyakorlatilag az iskolára bízza a gyermek egészségét és életét is, ezért az nem engedhetjük meg, hogy a munkavédelem legkisebb szabályait is megszegjük - vélekedett Sándor Mátyás iskolaigazgató. Hozzátette, a tanulónak tudnia kell és kötelessége alkalmazni ezeket a szabályokat az iskola falai között, amit csak a gyakorlat során tudja úgy elsajátítani, hogy a használata természetes legyen később.

Az intézményben munkavédelmi oktatást, elméleti és gyakorlati órák keretében egyaránt tartanak, ahol a diákok megismerhetik a vonatkozó törvényeket, vagy a biztonsági intézkedéseket, az egyéni és csoportos védőfelszerelések típusait, alkalmazásuk lehetőségeit. Az iskola mindvégig törekedett arra, hogy diákjaik minőségi munkahelyeken sajátíthassák el a szakma fogásait. Az intézmény kizárólag olyan munkáltatóhoz engedi a szakmunkás tanulókat, akik maradéktalanul betartják a munkavédelmi előírásokat, valamint rendelkeznek megfelelő munkavédelmi eszközökkel is. A külső munkáltató és az iskola között folyamatos kapcsolat és párbeszéd folyik.

Virth Csaba szakoktató szerint a halálos balesetek elkerülhetők, a ma hatályos jogszabályok megfelelők arra, hogy az emberi életet megvédjék. A tetőfedő, bádogos és ács szakmák viszont kifejezetten veszélyesnek minősülnek, főleg a mai építészetben, ahol már nem az egyszerű tetőformák az elterjedtek, hanem a különböző íves felületeken kell a munkákat elvégezni. Nehéz a kezdetekben megértetni a fiatalokkal ezek szükségességét, de a tapasztalat az, hogy menet közben ez már rutinná válik. - Mindig megköveteljük tőlük, egy adott munkafolyamat értékelésekor beleszámít a munkavédelmi előírások betartása.

Két típusa van a gyakorlati munkavédelmi oktatásnak iskolánkban. Egyik az általános munkavédelmi oktatás egy nagyobb munkafázis megkezdése előtt, illetve részleteiben egyes munkafázisokra speciálisan alkalmazott munkavédelmi előírásokat is bemutatjuk a feladatok elvégzése előtt - tette hozzá. Az iskola a legkorszerűbb eszközöket biztosítja számukra ahhoz, hogy a jogszabályban előírtakat alkalmazni, a munkájukhoz szükséges védőeszközöket megfelelő módon használni tudják.

A megkérdezett tanulók is úgy vélték, hogy a munkavédelmi előírások az ő hasznukra van, hiszen baleset esetén keresőképtelenné válnak, az építőipar pedig különösen veszélyes szakágnak minősül.

Az Európai Unióban évente a munkahellyel összefüggésbe hozható balesetekben és megbetegedésekben 151 ezren vesztik életüket. Az előbbi példákból kiderül, hogy nem csak a szakképző és szakmunkás intézményekben, hanem munkakörnyezetünkben is elengedhetetlen, hogy ismerjük a munkavédelmi szabályokat, előírásokat, mivel ezek ismeretében tudjuk csak a veszélyforrásokat felismerni, megelőzni, és így a baleseteket elkerülni. Nem szabad elfelejteni tehát, hogy az elhagyott munkavédelmi oktatásoknak és a hiányos tudásnak súlyos, akár életveszélyes következményei is lehetnek. Munkavállalóként mi is sokat tehetünk azért, hogy munkahelyünkön biztonságban érezzük magunkat.