A munkavédelmi oktatásról, 1. rész

A cégeknél kötelezően előírt munkavédelmi oktatás azt célozza, hogy a munkavállalók átfogó képet kapjanak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeiről.

Természetes igény és elvárás, hogy minden munkavállaló kulturált környezetben, egészséges és biztonságos körülmények között végezhessem munkáját, hiszen a munkakörnyezet kihat a munkavállaló egészségére, életfeltételeire, de a gazdasági eredményekre is. A balesetek és foglalkozási ártalmak megelőzhetők, ha az ember a berendezéseket, gépeket, eszközöket biztonságossá tudja tenni, a célnak megfelelően tudja használni azokat.

A cégeknél kötelezően előírt munkavédelmi oktatás is azt célozza, hogy a munkavállalók átfogó képet kapjanak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeiről, arról, hogy milyen következményei lehet annak, ha nem tartják be az utasításokat, illetve probléma esetén kihez forduljanak.

Az ország egyik legjelentősebb autóipari gyárában évente közel kétmillió motor és mintegy 33,5 ezer jármű gördül le a gyártószalagról. A cég egyúttal a térség legnagyobb munkáltatója, jelenleg több mint tízezer munkavállalót foglalkoztat. Tevékenysége az autógyártás teljes spektrumát felöleli, a motor- és szerszámgyártástól kezdve a karosszéria préselésen és -gyártáson át egészen a fényezésig és jármű összeszerelésig.

Az autógyártás munkavédelmi szempontból kockázatos tevékenység, ezért a gyár életében a munkavédelem kiemelt szerepet kap, beépül a vállalat stratégiájába.

A védőeszközök, valamint a kijelölt útvonalak használata természetesen a vezetőkre nézve is kötelező, ahogy minden munkavállalónak is, továbbá be kell tartaniuk a munkavédelmi szabályzatokat. Tisztában vagyunk azzal, hogy nekünk vezetőknek példát kell mutatnunk a dolgozóink felé munkavégzés és munkavédelem területén egyaránt – vélekedett Zentai Balázs, az Audi Hungaria Motor Kft. üzemmenedzsment vezetője.

A munkavédelmi oktatással szemben is komolyak az elvárások, ezen a területen nem csak a dolgozóknak van szükségük elméleti tudásra, hanem a vezetőknek is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy melyek azok a jogszabályok, amiket cégen belül be kell tartani, vagy hogy milyen jogi következményei lehetnek egy balesetnek, megbetegedésnek. A cég a magyarországi jogszabályoknál is szigorúbb munkavédelmi előírásokat fogalmazott meg igazodva a világméretű konszern külföldi telephelyein érvényes szabályokhoz. 2005-ben például havonta ismétlődő tematikus munkavédelmi oktatást vezettek be győri gyárban.

A cégeknél kötelezően előírt munkavédelmi oktatás is azt célozza, hogy a munkavállalók átfogó képet kapjanak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeiről – mondta el érdeklődésünkre a kft. munkabiztonsági vezetője, Rozman Tamás. – A vállalatunknál ehhez egy komplett modulrendszert építettünk ki, megfelelve a munkavédelmi oktatás területén meglévő magas elvárásoknak. Külön szerepeket hoztunk létre, más oktatási célja van egy funkciónak a gyártásban, a vezetőnél, vagy éppen az ügyvezetőnél. A modulrendszerben több kategóriára bontottuk az oktatást, annak alapján, hogy az adott szerepeknek milyen tartalommal, módon és gyakorisággal kell az oktatásban részt venni – nyilatkozta a munkabiztonsági vezető.

Az Audi gyárában 250 szakmunkás tanuló gyakorlati képzése is folyik, akik szintén részesülnek munkavédelmi oktatásban. Erre a célra külön szakoktatókat képez a cég, hiszen fontosnak tartják, hogy a tanulóknál már a tanulási fázisban kialakuljon a megfelelő gondolkodásmód, a munkakultúra és a biztonságtudat. Ez azért is fontos, hogy ha a fiatalok már munkatársként kerülnek vissza ide, ilyen irányú képzésükre ne kelljen nagy gondot fordítani. A cég dolgozói jól tudják, hogy a szigorú munkavédelmi szabályozás az ő érdeküket szolgálja.

A legfontosabb mindannyiunk számára, hogy minden munkatárs úgy menjen haza, mint ahogy jött a munkába, teljesen egészségesen, épen - hangsúlyozta Borbély Csaba munkabiztonsági koordinátor. Hozzátette, ezt a szemléletet sikerül mindenkibe tudatosítani, tisztában vannak vele, hogy a munkabiztonság az ő érdeküket szolgálja. A vállalat sokat fektet az oktatásba szemléletesen bemutatva a munkavédelem szükségességét, illetve a szabálytalanságok következményét.

A szigorú munkavédelmi szabályozásnak is köszönhetően az autógyárban csupán apró sérüléssel járó balesetek történtek, súlyos sérülés az elmúlt 12 évben nem fordult elő. A baleseti mutatók szempontjából a tavalyi évet is sikeresen zárták, egymillió ledolgozott munkaórára mindössze egy munkabaleset jutott.