Veszélyes ágazat az építőipar, 1. rész

A 2012-ben történt valamivel több mint 17 ezer munkabalesetből 818 esett az építőipar területére. Zuhanás- és omlásveszély, áramütés – többek között ezekkel kell szembenézniük azoknak, akik egy építkezésen dolgoznak, ezért kiemelten fontos a munkavédelem.

Míg az elmúlt években stagnáló építőiparról és az építőipari termelés volumenének csökkenéséről szóltak a hírek, addig az utóbbi hónapokban mintha megfordulni látszana ez a tendencia. A Központi Statisztikai Hivatal adatai 2013 tavaszától növekedésről számolnak be az ágazatban. Ehhez leginkább az épületek szerkezetépítését végző cégek, valamint az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének növekedése járult hozzá.

A 2012-ben történt valamivel több mint 17 ezer munkabalesetből 818 esett az építőipar területére. A fokozott veszélyt mutatja, hogy miközben 2012-ben az építőiparban csupán az összes foglalkoztatott 4,2 százaléka dolgozott, a súlyos balesetek 13,4 százaléka itt történt, ami háromszoros arány. (A munkavédelmi szabályozásban a súlyos baleset nem a 8 napon túl gyógyulót, hanem a lényegesen súlyosabb eseteket jelenti.)

Az építkezés megkezdése előtt el kell készíteni egy egészségvédelmi biztonsági tervet, az építkezés folyamán pedig folyamatosan ellenőrizni kell munkavállalókat, hogy betartják-e az előírásokat – mondta el érdeklődésünkre Molnár Attila munkavédelmi koordinátor. Amikor a teljes homlokzat megújul, állványzatra is szükség van. – Nagyon fontos az állványok felépítése, azok biztonságos használata, s folyamatos ellenőrzése – jegyezte meg a koordinátor. – Az állványok fokozatosan épülnek, ezért minden egyes állvány felépítésekor el kell végezni az állványok felülvizsgálatát, amiről egy átadás-átvételi jegyzőkönyv is készül. Ez alapján bizonyítható, hogy a szerkezet megfelelő állapotban van, s azon a munka biztonságosan végezhető – tette hozzá.

Molnár Attila beszélt arról is, hogy egy-egy építkezés helyszínén ideiglenes elektromos hálózatot alakítanak ki. – Az ehhez szükséges elosztószekrények műszaki állapotát 30 naponta ellenőrizni kell, ami az építési naplóba is bekerül. Hiba esetén azonnali javítást rendelünk el, s a munkavégzést is leállítjuk az adott elosztó szekrényről – mondta. Mindezek mellett ellenőrzik azt is, hogy a dolgozó munkaképes állapotban jelent-e meg, nem fogyasztott-e alkoholt.

Kiemelt figyelmet kell fordítani az építési környezetre. A gépkezelő feladata például, hogy ügyeljen a gép hatósugarában tartózkodók biztonságára. Amennyiben nem látja be a munkaterületet, akkor külön irányító személyt kell kijelölni. A munkaterületeken közlekedési útvonalakat is ki kell alakítani a dolgozók és a járókelők biztonsága érdekében, tovább meg kell oldani a keletkezett építési törmelék és szemét elhelyezését és elszállítását. A dolgozók egészséges ivóvíz ellátása érdekében a cég palackos vizet biztosít, így az üres PET palackok gyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni kell.

Az építőipari tevékenység az egyik legveszélyesebb munkaterület, ahol viszonylag nagy létszámú a munkavállaló. Az elmúlt évek baleseti statisztikája is azt bizonyítja, hogy bármennyire is figyelnek, bármilyen sok hatósági ellenőrzést is végzünk ezen a területen, mindezek ellenére szinte itt fordul elő leggyakrabban a súlyos, esetenként halálos kimenetelű munkabaleset – részletezte Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv igazgatója. Hozzátette, mindez abból is fakadhat, hogy az itt dolgozó munkavállalók többször más munkáltatók alkalmazásában állnak, s nem figyelnek kellően egymásra. Mindenki abban érdekelt, hogy minél előbb elvégezze a saját munkáját. Magasépítés esetén a zuhanás, az építőipar más területein pedig az omlás, vagy éppen az áramütés jelenthet komoly veszélyt, hiszen ez utóbbi esetében az elektromos hálózat fokozott igénybevételnek van kitéve például az időjárás, vagy éppen a környezeti ártalmak miatt.

Rendkívül fontos a szigetelések minősége a villamos hosszabbítók esetén, hiszen egy nem megfelelő szigetelésű hosszabbító akár halálos kimenetelű áramütést is okozhat – figyelmeztetett az igazgató. Egy építkezés területén a H 07 RN-F jelölésű szigeteléssel ellátott hosszabbító a megfelelő. – Villamos szerszámok esetén a munkáltatónak felülvizsgálati kötelezettsége van, amit évente kell elvégezni és dokumentálni. A szerelői ellenőrzés érinti a villamos kéziszerszámok burkolatát, a vezetékek épségét – tette hozzá.