Munkavédelem egy autóipari beszállító cégnél

A munkavédelem, ezen belül a munkabiztonság és a munkaegészségügy dolgozónak és munkáltatónak egyaránt fontos. Első alkalommal egy nemzetközi autóipari beszállító cég magyarországi gyárán keresztül mutatunk rá a legfontosabb tudnivalókra.

A meglátogatott cég elektronikus fékrendszerek komponenseinek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A vállalat több mint másfélezer munkatársat foglalkoztat, közülük ezret meghaladó nagyságrendben vesznek részt közvetlenül a termelésben, dolgoznak különféle méretű és funkciójú gépek, berendezések mellett, amelyek nem rendeltetésszerű használat esetén veszélyforrások lehetnek.

A vállalati kultúra keretében elsődleges szempont az emberi egészség védelme, az hogy senki ne sérüljön vagy betegedjen meg. Ennek érdekében a munkavédelmi törvényt és a kapcsolódó egyéb jogszabályokat figyelembe véve havi felülvizsgálattal éves munkavédelmi terv készül, de a gyáregységben munkavédelmi üléseket és fórumokat is tartanak.

A vállalatcsoport hat magyarországi üzemében több mint hat és fél ezren dolgoznak. Bárhol történik is baleset a vállalatcsoporton belül, preventív céllal arról még aznap a többi leányvállalat is értesül.

A meglátogatott gyáregység területén számos veszélyforrás található, ennek ellenére komoly baleset az elmúlt 20 évben nem volt, az azonban néha előfordul hogy valaki megvágja az ujját, elesik vagy beüti a fejét a gépek között.

Természetesen alapvető felelősségünk, hogy dolgozóink munkájuk során ne sérüljenek meg, ne legyenek veszélyeknek kitéve - nyilatkozta Kai-Uwe Walther, Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. “Tapasztalataink is azt mutatják, hogy a munkavédelmet, munkabiztonságot komolyan kell vennünk munkatársaink érdekében is, hiszen ez befolyással van a jó közérzetre, a biztonságérzetre. Ha ezt érzik a munkatársaink, nagyobb lehet a motiváció is, ez pedig azt erősíti, hogy jó munkatársakat kapunk és tudunk megtartani, akik versenyképesek is tudnak maradni.

Kai-Uwe Walther (j)

Természetesen nagyon ügyelünk arra, hogy minden előírásnak eleget tegyünk, megfeleljünk. Egyrészt munkavédelmi és üzemorvosi területen szakembereket alkalmazunk, másrészt az európai szabványnak megfelelő gépeket vásároltunk, hogy a lehető legmagasabb biztonságot nyújthassuk. Kapcsolatban vagyunk partnereinkkel a gyárban, magukkal a munkavállalókkal, az üzemrészekkel a folyamatos biztonságtudat érdekében, valamint amiatt, hogy megnézzük alkalmazzák-e, betartják-e azokat az egészen világos előírásokat, amelyeket munkavállalóink biztonsága érdekében hoztunk meg és vezettünk be. Természetesen olyan tényezőkről is szeretnénk tudomást szerezni dolgozóinktól, amely bármilyen szempontból kockázatot jelentenek számukra. Ismernünk kell ezeket a tényezőket, hogy foglalkozni tudjunk velük, orvosolni tudjuk őket.

A dolgozóink belépéskor egy igen részletes környzet-, tűz-, munka-, és egészségvédelmi oktatásban részesülnek, illetve évente kötelezően - a belső szabályzatnak megfelelően - ismétlő oktatáson vesznek részt, s a tudásukról számot is adnak, vizsgázniuk kell a dolgozóknak - foglalta össze Hortobágyi Csaba, a cég minőségirányítási, KTME és gyártástámogatási vezetője. “Belépéskor, munkavédelmi oktatáskor mindenkit figyelmeztetünk arra, hogy kötelessége jelezni bármilyen jellegű rendellenességet, hiszen erre tudunk reagálni. Emberek vagyunk, mindenki hibázik, de ezeket a hibákat igyekszünk a legtudatosabban megelőzni, elkerülni.”

Ezt erősítette meg kérdésünkre Drahó Ernő oktatási referens is. - Rendszeresek az időszakos oktatások, melyek témája között szerepel a munkavédelem. Emellett védőeszközöket is biztosítanak számunkra azoknál a berendezéseknél, ahol ez szükséges, úgy mint védőkesztyű, védőszemüveg, ruházat, továbbá különböző szűrővizsgálatokon is részt vehetünk - sorolta a munkáltató által biztosított lehetőségeket. - Számomra a céggel történő nyílt és őszinte párbeszéd a legfontosabb, csak ezzel biztosíthatjuk a munkavédelem folyamatos fejlődését - tette hozzá.

Mindezek mellett a vállalat olyan részletekre is ügyel, hogy az ülő munkát állítható széken végezze a dolgozó, ha a különösen finom munka igényli, külön világítás is biztosított, illetve a védőfelszerelések részét képezi a védőcipő, amely a leeső tárgy ellen biztosít védelmet, valamint megkönnyíti az állást, mint ahogy az álláskönnyítő gumiszőnyeg is.