Műanyag- és fémfeldolgozás

Ezúttal egy német tulajdonú cégcsoport magyarországi termelésébe és munkavédelmi előírásaiba tekintünk be. A vállalat kulcsszerepet játszik a műanyag- és fémfeldolgozás területén.

Innovatív megoldásai révén több szegmensben is piacvezetővé vált a gyártásautomatizálásban és a folyamatautomatizálásban egyaránt. Az 1996-os alapítás óta folyamatosan növekszik itt a gyártókapacitás és a dolgozók létszáma is. A magyarországi egységben a cégcsoport részére műanyag alkatrészeket, valamint az érzékelőkbe épülő további részegységeket készítenek.

A műanyag fröccsöntés veszélyes technológiának minősül, munkavédelmi szempontból első veszélyességi osztályba tartozik, emellett a műanyag fröccsöntő gépek, illetve a fröccsöntő szerszámok mozgatására használt híddaru veszélyes munkaeszköznek minősülnek. Érthető tehát, hogy ez a cég is nagy hangsúlyt fektet a munkakörülményekre, a munkavédelemre és -biztonságra. A munkavédelmi szabályok betartatásán túl folyamatosan ellenőrzik az eszközök használatát, munkavédelmi előadásokat tartanak, legutóbb például a veszélyes anyagokról, azok használatáról, tárolásáról.

Az elmúlt 15 évben jelentős következményekkel járó munkabaleset nem történt, kisebb vágási, égési sérülések adódtak csak, a kiképzett elsősegélynyújtók azonban gyorsan kezelték ezeket az eseteket.

Jürgen Chrobak

Jürgen Chrobak, a Pepperl+Fuchs Kft. ügyvezető igazgatója szerint “a munkabiztonság kulcskérdés, ami nem azt jelenti, hogy dolgozóinkat a munkától, hanem a munkájuk során óvjuk. Olyan környezetet, körülményeket alakítunk ki számukra, amelyben jó munkát tudnak végezni. Ez nagyon fontos. Ez egy „oda-vissza” szituáció: egyrészt a dolgozó munka közben védve van, másrészt nem fog megsérülni és nem esik ki a munkából. Ehhez mindkét fél közreműködésére szükség van.
Másrészről a nehéz gépek, szerszámok mozgatása, amelyekkel dolgozunk, különleges feladat, és ha baleset történik, az általában súlyos. Ezt nem engedhetjük meg magunknak természetesen és nem is akarjuk, hogy bekövetkezzen.
Ennek érdekében képzések és biztonsági előírások sorát vezettük be: ez kiterjed az arc, a hallás, a szemek védelmére, a különféle jelölések használatára, az egyes munkaállomások biztonságára például irodában a képernyő előtti munkára.
Dolgozóink egészsége érdekében egyebek mellett üzemorvosi szolgálat is működik a cégnél.  Körülbelül húsz különböző intézkedést vezettünk be, amely  a dolgozók és a gyár érdekeit egyaránt szolgálják."

Kulcsár Edina

A legfontosabb talán az újonnan belépő dolgozók megfelelő szintű és színvonalú felkészítése új munkakörükre, és az azzal összefüggő esetleges baleseti helyzetekre, veszélyforrásokra. Kulcsár Edina munkavédelmi és tűzvédelmi ügyintézőtől megtudtuk, tájékoztatják őket, mit kell tenni baleset esetén, milyen elsősegélynyújtási lehetőségek biztosítottak és munkaterületenként leosztva hívják fel a figyelmet, hogy az adott területen milyen veszélyekre lehet számítani, milyen kockázatok vannak, hogy tudják ezeket csökkenteni. - Elmondjuk, milyen munkaeszközök, tárgyi, személyi feltételek adottak, milyen egyéni védőeszközöket kell használni, kihez fordulhatnak probléma esetén, de a munkavédelmi érdekképviseletre is felhívjuk a figyelmet. Évente kötelezően ismétlő oktatást tartunk, ilyenkor a dolgozók véleményét is kikérjük, milyen tapasztalatokat szereztek, esetlegesen milyen problémákat tapasztaltak, amiket aztán próbálunk orvosolni - osztotta meg velünk a gyakorlatot.

Azt is megtudtuk, hogy a munkáltató kötelessége biztosítania az egyéni védőeszközöket, melyeknek nincs lejárati ideje, de amint elveszíti védelmi képességét, azonnal másikat kell biztosítani. Ezzel szemben a munkavállalónak viszont az a kötelessége, hogy hordja ezeket. - Ha ennek nem tesz eleget, akkor a munkáltató mondhatja, hogy aznap nem végezhet munkát. A munkavállalónak viszont az a joga, hogy ha nem kapja meg a munkáltatótól az előírt védőeszközt, akkor megtagadhatja a munkát - tette hozzá.

Egy jó munkahelyen természetesen az is fontos, hogy a kollégák egymásra is figyeljenek, hisz még egy apró baleset is sok egyéb problémát okozhat. Varga Attila fröccsöntési gépbeállító szerint jogosan várják el egymástól, hogy vigyázzanak maguk és egymás testi épségére. - Nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy esetleges baleset esetén munkaképtelenné váljunk - jegyezte meg, hozzátéve, ez a céget, valamint a dolgozót is hátrányosan érinti.

A munkahelyi körülmények javításával, a veszélyek felmérésével, elhárításával, a munkavédelmi szabályok betartásával és betartatásával munkáltatók és munkavállalók egyaránt sokat tehetnek azért, hogy ne legyenek súlyos balesetek, minél kevesebben sérüljenek meg a munkahelyükön, hiszen minden dolgozót épségben, egészségben várnak haza.